Vinotéka a vinárna "U MYDLÁŘE"

Historie portských vín

 Portské je fortifikované, nebo-li dolihované víno s výraznou chutí a majestátní strukturou. Své jméno získalo podle města Porto v severovýchodní části Portugalska, ležícího při ústí řeky Douro do moře. Na příkrých svazích této řeky se portské pěstuje již od konce 17. století. Když v roce 1678 vyhlásila Británie Francii válku, vznikl na ostrovech okamžitý nedostatek vína. Britští obchodníci proto začali dovážet víno z Portugalska namísto z Francie. Protože však portugalské víno tehdy ještě nedosahovalo dobré kvality, museli jej obchodníci před cestou stabilizovat přidáním velkého množství brandy, aby se cestou po moři nekazilo. Po několika měsíčním putování byla jeho výsledná chuť tak přitažlivá, že kult Portského byl rázem na světě.

Do Portugalska jsme se sami podívali, a proto přikládáme několik našich fotografií:

Fotografie historických lodí, které připlouvaly s nákladem portského vína do přístavu Villa Nova de Gaia, kde se nacházely sklepy obchodníků s vínem. Historické město Porto se nachází na protější straně řeky.

Fotografie údolí řeky Douro, jehož strmé břehy jsou osázeny vinnou révou, ze které se vyrábí pravé portské víno.

   Na této fotografii je vidět, že některé svahy jsou tak strmé, že na jejich terasách lze pěstovat vždy pouze jeden nebo dva řádky révy.

Redakční systém MaRS 2.2 ▪ 2012 © regrafika