Vinotéka a vinárna "U MYDLÁŘE"

Kuřecí paličky

    V sobotu 7. července jsme grilovali kuřecí paličky se šafránem.

   Docela dobrý, jak to vypadalo můžete vidět na přiložené fotografii. Pokud si je budete dělat sami, nezapomeňte na to, že je to maso docela vysoký a dělá se to dost dlouho, takže grilujte raději déle a úspěch bude zaručen. Nejlépe je použít vodní gril, protože ten i při dlouhém grilování maso nevysušuje.

   Šafrán je v tomto případě, a vlastně ve všech případech, pouze nositelem krásné žluté barvy, která při grilování utvoří na povrchu masa krásně zlatavý nádech. Je to ale poměrně dost drahá surovina, 0,5g stojí 300,- Kč, což Vám vystačí asi na dvě až tři krásně barevná kuřata. Pokud však nechcete tolik investovat do originálních surovin, podobného výsledku můžete dosáhnout, když použijete Kurkumu. Má také příjemně žlutou barvu, jen tak výrazně nezlátne.

   Dobrou vychytávkou pro každé kuřecí maso, je podávat jako dopněk grilované nebo smažené cibulové plátky či kolečka, která stačí trošku polít olivovým olejem a osolit. Ti náročnější pak můžou veškerou zeleninu pokapat bílým krémem z balzamikového octa. Ten má tu výhodu oproti obyčejnému octu, že je trochu nasládlý a se zeleninou se dobře dopňuje. Cibuli dejte na hliníkový grilovací tácek, ale až tak v polovině času grilování masa, protože cibule rychle hadrovatí a pak už to není ono. Výslednou příchuť jí však můžete naladit jakkoli, například pepřem, zázvorem, muškátovým květem nebo česnekem tak, aby se hodila a spojila s úpravou Vašeho masa. Ale pamatujte, že v jednoduchosti je krása.

Pro ty zkoumavé a hravé přikládám recept:

   Použijte dobrý olivový olej a zakysanou smetanu, rozmíchejte je ve stejném poměru, přidejte podle chuti čistou citronovou šťávu tak, aby směs byla příjemně nakyslá, přidejte šafrán, špetku kurkumy ať to není tak drahý, sůl, červený pepř a hodně čerstvé, nadrobno nasekané petrželky, ovšem plocholisté a všechno dobře promíchejte. Jednotlivé paličky v této marinádě obalte a nechte alespoň 6 hodin marinovat v ledničce. Pak grilujte.

   A dobrá rada na závěr: Šafrán zalejte troškou horké vody a nechte ho 5-10 min. stát aby se vyluhovalo jeho barvivo. Jinak to byla zbytečná investice!

Hodně úspěchů přeje Aleš.

Redakční systém MaRS 2.2 ▪ 2012 © regrafika