Vinotéka a vinárna "U MYDLÁŘE"

Grilujeme pštrosa

   I přes výrazně vysokou cenu jsme se rozhodli v naší vinárně grilovat pštrosí masíčko. Musím říct, že jsme udělali dobře a děkujeme všem zákazníkům, kteří přišli a ochutnali, protože jsme z toho měli docela strach, neboť cena pštrosího masa se dnes pohybuje kolem 400 Kč za kilo a né každý je ochoten ho jen ochutnat, natož pak zaplatit tak vysokou cenu. 

   Pštrosí maso je dietní maso, které má velmi nízký podíl tuku, obsahuje málo cholesterolu a je zdrojem životně důležitých látek, jako jsou plnohodnotné bílkoviny, vysoký obsah železa a vitaminů skupiny B a to v maximálně stravitelné podobě. Pštrosí maso je vhodné nejen k přípravě běžných pokrmů, ale můžeme ho použít i při dietách žlučníku, diabetu, onemocnění střev nebo metabolickém syndromu. Navíc chuťově je velmi křehké a snadno stravitelné. Což samozřejmě není ten nejdůležitější důvod, proč jsme se ho u nás rozhodli grilovat. Máme rádi i  "nezdravá jídla". 

 Pokud máme charakterizovat jeho specifickou chuť, je to asi něco mezi hovězím a játrama. No prosté stojí za to ho vyzkoušet. 

   Pokud se týká vína, ideálně můžeme doporučit středně plné, ale tělnaté červené víno, které není na škodu přidat i do marinády. V našem případě jsme použili moje Cuvée Rouge, vyrobené z odrůd Cabernet sauvignon a Frankovky, které zrály 9 měsíců v sudu typu barrique. Pro ty kdo neznají, ...přece z Drnholca.

   Pro ty hravé opět přikládám recept:

Nejdůležitější je marináda:
3 lžíce oleje
1 lžíce rajčatového protlaku
1 lžička hořčice
3 lžíce sladké smetany (na šlehání)
špetka sladké mleté papriky, kari koření, soli a troška sojové omáčky
podle chuti nadrobno nakrájené cibule a petrželky (já nešetřím!).

   Určitě si to zkuste, ale nezapomeňte chodit i k nám.                        Aleš

Redakční systém MaRS 2.2 ▪ 2012 © regrafika