Vinotéka a vinárna "U MYDLÁŘE"

Řecký měsíc

V řeckém měsíci bylo fajn. Jedlo se a pilo se a jedlose a pilo se a .....................

Nenechali jste si ujít špíz se sýrem feta nabo velkoplodé řecké olivy s celou mandlí nebo chilli papričkou, která mimochodem pěkně pálí. I pesto s toustem je výborná pochutina. No v tom Řecku se maj...

Nejlepší řecký míchaný nápoj

Na tomto obrázku je nejlepší míchaný nápoj z metaxy. Víte, že Metaxa je řecká pálenka, kterou poprvé připravil Spyros Metaxas v roce 1888? K výrobě Metaxy se používají sluncem vysušené vinné hrozny tří druhů, které se destilují a zrají minimálně tři roky v dubových sudech. 

Vychutnávali jsme OUZO - Ouzo je druh anýzového alkoholického nápoje, který vznikl v Malé Asii z tureckého raki a stal se řeckým národním nápojem. Svůj název pravděpodobně dostal podle nápisu Uso di Massiilia, jenž byl na prvních exportních bednách do Marseille. Zkomolením tak vzniklo pojmenování Ouzo. Výrobou ouza je proslulý hlavně ostrov Lesbos ležící u břehů Malé Asie. Právě tam bývá také někdy kladen vznik ouza. Na ostrově je mnoho výrobců. Ouzo je pálenka z matolin (zbytků z vinných hroznů). Do destilátu se přidávají aromatické byliny a koření a především anýz. Kromě samotného anýzu se tak do pálenky přidávají třeba ještě semena fenyklu, koriandr, lékořice, máta, skořice, lískové ořechy, hřebíček, citrusové květy apod., někde se přidávají i rozinky. Obsah alkoholu bývá 40 %.

Ochutnali jsme řecká červená vína

Byl to dobrý měsíc!

Redakční systém MaRS 2.2 ▪ 2012 © regrafika